18 en depressief

Moeder mailt me met de vraag of ik iets voor haar 18 jarige dochter kan betekenen. Ze voelt zich zwaar depressief, is gestopt met school en alles kost haar te veel energie. Ze zijn al bij diverse (gemeentelijke) instanties geweest, maar krijgen daar geen gehoor, ze zijn ten einde raad.

Als moeder en dochter samen voor de intake bij me komen, zie ik een prachtig, hooggevoelig meisje. Maar ik zie ook holle zwarte ogen, ogen waar alle levenslust uit lijkt te zijn verdwenen. En tóch, het feit dat ze naar me toe is gekomen zegt mij genoeg, ik kan de hoop en het verlangen in haar (heel diep weggestopt) voelen en zien.

Tijdens onze kennismaking zie en hoor ik een meisje dat totaal het contact met zichzelf, haar lijf en haar gevoel is kwijtgeraakt. Dat is ook het eerste wat we samen tijdens de eerste sessies gaan doen, contact maken met wat ze in haar lijf voelt, via ademhaling en visualisatie. Daarna komt algauw haar talent en passie voor tekenen aan bod, wat ze langzaam tijdens het traject weer gaat oppakken. Want hoe mooi en helend is dat, dat haar onbewuste via de creativiteit mag gaan spreken.
Uiteraard kijken we ook samen naar waar ze vandaan komt, naar het systeem en de onderliggende dynamieken. Dit doen we onder andere via opstellingen. De schuld die ze bij zich draagt blijkt niet van haar te zijn, net als bepaalde verantwoordelijkheden. Bovendien kan ze gaan zien en ervaren dat ze wel degelijk een plek binnen het (familie-) systeem heeft.

Langzamerhand zie ik haar ogen steeds meer sprankelen, de levensenergie gaat weer stromen en met vallen en opstaan, klimt ze gestaag (zelf) uit het dal, ze ziet weer toekomstperspectief. Ik zie haar voor mijn ogen volwassen worden en veranderen in een prachtige jonge vrouw.


Het klinkt allemaal heel simpel, en ondanks dat het dat eigenlijk ook is, wil dat niet zeggen dat het allemaal snel snel geregeld is. Er is een proces van maanden overheen gegaan en dat vereist veel moed. Ik voel daar ontzettend veel respect voor, maar ook dankbaarheid. Ik geloof in hoop en in heling, hoe zwart en donker alles soms ook is.

blogreacties mogelijk gemaakt door Disqus