Je kind als spiegel

Onlangs nam een wereldvrouw contact met me op over haar dochter van 15, die (volgens eigen zeggen) een vorm van autisme heeft. Plannen en structuur zijn heel belangrijk, dus daar zijn ook afspraken over gemaakt, maar ze moet er als moeder maar achteraan blijven gaan. Als het aan dochterlief ligt zou ze ‘s ochtends bijvoorbeeld zo zonder eten naar school gaan, omdat ze daar niet mee bezig is. Als moeder daar iets over zegt, reageert dochter heel boos en gaat totaal in de weerstand. De situatie thuis wordt met de dag ongezelliger en zelfs explosief.

Tijdens ons eerste (online-) gesprek vraag ik aan moeder wat haar nu het meeste dwarszit en raakt. Die vraag is een schot in de roos, de tranen komen meteen naar boven. Ze blijkt behoorlijk op haar tandvlees te lopen, ze is totaal op, ze heeft nergens meer energie voor en als het zo moet ja dan wat... Ze voelt zich niet serieus genomen door haar kind en niet gehoord en gesteund door haar partner. Ook op het werk ziet ze hetzelfde gebeuren. Hier gaan we op door. Als kind heeft ze, door haar thuissituatie, de keuze gemaakt om zich aan te passen en zichzelf onzichtbaar te maken, ze is zichzelf en haar gevoelens steeds minder serieus gaan nemen, net als haar helderweten. Hmmm... hoe kunnen haar partner en kinderen haar dan überhaupt zien en horen?

Nadat ze onder andere haar eigen verlangens heeft onderzocht, kan ze mede door ademhaling en visualisatie bij de herinnering en de pijn komen. Hierdoor ontstaat er (innerlijke) ruimte en kan er heling plaatsvinden. Ze ziet bovendien steeds helderder hoe haar eigen trauma aangesproken wordt door het 'lastige' gedrag van haar dochter (en ook man en collega’s), hoe haar kind in feite fungeert als een spiegel voor haar eigen binnenwereld. Én in die spiegel heeft ze durven kijken! Al na 3 gesprekken heeft er bij moeder een diepgaande transformatie plaatsgevonden, wat zich onder andere laat zien door weer meer energie hebben en ook in huis is het een en ander serieus veranderd. Wat een cadeau!

blogreacties mogelijk gemaakt door Disqus